Fröken Uhr

Elsa Uhr och spelmanssläkten Törnell

”Jag har lovat spela tills jag dör, och det har jag gjort, och kommer jag någon annanstans, så ska jag spela där också.”

uhrElsa Uhr (1883 – 1968) var född i Avesta församling. Hennes mor Lisen Törnell tillhörde en släkt i Östergötland med både spelmän och organister. Hennes far var Nils Uhr, som kom från en stor bergsmanssläkt. Familjen kom så småningom till Stockholm, där Elsa Uhr utbildade sig till inredningsarkitekt.

Efter ett par års kontorsarbete övergick hon helt till musiken. Först började hon spela handklaver, men ”tyckte det gav för litet, så sen blev det bara piano”. Hon var en skicklig pianist och spelade för operabaletten, Balettakademin och KFUM-gymnasterna samt för Svenska Folkdansens Vänner, Folkvisedanslaget och Akademiska Folkdanslaget. Hon spelade också i privata folkdansföreningar, och kom genom dessa i kontakt med de finare kretsarna i Stockholm. Genom operabaletten blev hon vän med en av våra största balettartister, Carina Ari.

Elsa Uhrs repertoar var bred och innehöll klassiska stycken, folkdansmusik, populära sekelskiftesmelodier och spelmansmusik. Den senare kommer till stor del från modern och släkten Törnell, t.ex. hennes morbror Wilhelm Törnell eller hennes bror Salomon Uhr. Eftersom ”Fröken Uhr” levde så länge har hon personligen kunnat förmedla sin musik till spelmän, som är aktiva idag. Hennes inspelningar finns återgivna på band och hon har efterlämnat en stor notsamling.