Baksidan

Här hittar du bl.a. recept till mat som serverats vid AF-aktiviteter.

Fläderblomssaft enligt Ulla Lundgren

25-35 blomsterklasar
1½ l vatten
3 citroner i tunna skivor
1½ – 2 kg socker
50 g citronsyra

Lägg blomklasarna, sockret, citronsyra och citronerna i en hink. Koka upp vattnet och slå det över. Låt stå i 3-4 dagar på sval plats. Rör om några gånger under dagen. Sila av. Njut och frys in.

Martinas morotssoppa

Morotssoppa 4 port
Morötter – 600 g (5-7 st)
Gul lök – 2 små eller 1 stor
Grönsaksbuljong
Mjölk
Grädde
Cayennepeppar
Salt
Smör/olja till stekning
Dekoration: Gräddfil, färska örter

Skär morötterna i slantar eller små kuber. Hacka och stek löken. Häll ned morötterna. Fyll på med vatten (ca 1 l) och grönsaksbuljong. Koka tills morötterna är mjuka och häll sedan av en del av kokspadet i separat kärl. Mixa morötter och återstående kokspad (enklast med stavmixer). Späd med mjölk och grädde (proportioner efter eget tycke). Låt koka upp, sjuda en kort stund. Späd därefter igen (behövs mer vätska använd kokspadet) till lagom konsistens. Krydda med cayennepeppar och salt. Servera gärna med gräddfil och färska örter!

Lenas goda bröd

1 liter fil och 2-3 rivna äpplen blandas i en skål.

I en annan skål blandas 13 dl vetemjöl, 4 dl havregryn, 2 dl linfrö, 2 dl solrosfrön, 2 tsk salt, 2 dl russin och 5 tsk bikarbonat.

Blanda ihop innehållet i de båda skålarna. Lägg degen på en plåt med bakplåtspapper. Platta ut.

Grädda i 175 grader i 70 minuter.

Marslekstugans grönsakssoppa (4-6 personer)

1 medelstor potatis
1 medelstor gul lök
1 stor morot
2 stora tomater
25 g smör eller margarin
några kvistar persilja
1 krossad vitlöksklyfta
1 lagerblad
12 dl grönsaksbuljong
2 tsk soja
1 tsk torrjäst
salt & peppar efter smak
1 hg finstrimlad spenat

Skär grönsakerna i mindre bitar. Smält smöret i en kastrull och fräs
löken tills den är genomskinlig. Tillsätt alla de övriga
ingredienserna utom spenaten. Låt det hela koka upp, sänk värmen och
sjud under lock 30 minuter. Låt soppan svalna innan den körs i mixer,
litet i taget. Häll tillbaka soppan i kastrullen, tillsätt spenaten
och sjud i 10 minuter. Smaka av.

Bärrutor

Ca åtta personer:

Det här behöver du:

Botten:
75 g smör
0,75 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 st ägg

Fyllning:
1 dl hjortronsylt

Täcke:
1 dl havregryn
2 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
25 g smör

Så här gör du:

Rör smöret och sockret poröst. Tillsätt de torra ingredienserna och sist ägget.
Arbeta ihop alltsammans till en smidig deg Tryck ut degen i en rektangulär form
ca 15×15 cm. Bred sylten ovanpå degen. Blanda ingredienserna till “täcket” och
klicka ut över sylten. Grädda i 225° varm ugn ca 15 minuter.
Låt kakan svalna och skär den därefter i bitar.

Ålandspannkaka

Det här behöver du:

6 ägg
1 kopp socker
2 koppar vetemjöl
2 stora koppar risgryndgröt (halvkokt) (kan bytas mot mannagryndsgröt)
2 tsk kardemumma
1 1/2 l mjölk
1,5 tsk salt

tillbehör:
vispgrädde och sviskonsylt (sviskon=katrinplommon)

Så här gör du:

Ägg, socker och kardemumma vispas ihop. Blanda i mjöl och gröt. Tillsätt mjölk och blanda på nytt.

Smeten slås i långpanna och gräddas i 225 grader c:a 25 minuter. Pannkakan ska bli gyllenbrun och stadig.

Tjälknöl

3 kg djupfryst benfri älgstek, funkar med nötkött också.

Saltlag

2 l vatten
2 dl salt
6 sockerbitar
1 tsk krossad svartpeppar

Lägg steken otinad i en ugnssäker form eller liten långpanna. Ställ in formen i nedre delen av ugnen i 80-90 °C, 8-12 tim. Efter 2-3 timmar, sätt in en köttermometer. Vid 60° är steken röd, vid 70 rosa, vid 75 genomstekt.

Koka upp vattnet med salt, socker och peppar i en kastrull och ta bort från spisen. Lägg ner den varma steken i lagen i ett trångt kärl eller i plastpåse. Låt ligga svalt i ca 5 tim. Ta upp steken och torka den lätt med hushållspapper.

Skär steken i tunna skivor.